an quaghebeur

aanwezig op vrijdag

Hoe het voor mij allemaal begon

1996. België stond in rep en roer. Dutroux ontvoerde meisjes, (en ontsnapte!) een witte mars met 300.000 mensen volgde in de Brusselse straten. Erna? Een nieuwe samenleving. En ik, puber van 13 mocht niet meer alleen met de fiets ergens naar toe. België zou nooit meer hetzelfde zijn. 

Maar ik, ik groeide op en dat meisje werd een vrouw. Eentje die autodidactisch leerde wat seksualiteit was. Want praten hierover in een conservatief, katholiek gezin, dat was toch nog altijd niet zo evident. Studeren in de stad. Criminologe worden. Een stage doen bij seksuele delinquenten? Dit bleek niet zomaar iets. Eerder not done. Ik vond mijn plekje bij een ander mooi project. Maar dit zomaar naast me laten? Nee. In 2005 verscheen het vagina boek van Goedele Liekens. En ik begon aan een studie familiale en seksuologische wetenschappen. Tijdens mijn studie deed ik aan Peer-education (vorming geven aan jongeren). Zelf vormingswerker worden was een logische stap. Ondertussen zijn we 10 jaar verder en heb ik zin. Zin om mee te bouwen aan een nieuwe praktijk. Maar ook zin om zelf te blijven leren. In 2019 begin ik aan een erkende therapeutische opleiding in de interactionele vormgeving, integratieve psychotherapie en counseling met cliëntgerichte-experiëntiële basis.

Wat kan je bij mij verwachten?

Vanalles, als het gerelateerd is aan seksualiteit: gesprekken, informatie, begeleiding, oefeningen en werken aan het in relatie zijn. Alle onderwerpen rond het zich oké voelen bij de eigen seksualiteit, in een relatie of met gedrag kunnen. Tijdens een kennismakingsgesprek gaan we kijken wat juist de vraag is en hoe comfortabel het voelt om hier mee aan de slag te gaan. Als het voor ons beiden oké is en nodig lijkt, kan therapie opgestart worden. Eventueel bekijken we bij wie u verder terecht kan. Sessies duren gemiddeld een uur. Afhankelijk van de aanmelding gaat dit op Individuele basis of met de beide partners. Als we therapie opstarten verloopt dit doorheen 3 fasen: verkenning/uitdieping, werken aan en afronden. Maar het hoeft geen therapie te zijn, een eerste stap is uw vraag per mail of telefoon tot bij mij krijgen en dan zien we verder.

Om met een klacht/vraag/probleem aan de slag te kunnen is het nodig om er dieper op in te gaan, zodat verwachtingen helder gemaakt kunnen worden en vertrouwen kan groeien. De begeleiding is vaak een werkproces. Antwoorden/inzichten die je zelf mee opduikt, zijn de meest effectieve. Door het zoeken en botsen op kansen en moeilijkheden kunnen nieuwe antwoorden naar boven komen. En dan wordt het tijd om de therapie weer af te sluiten.

Samen nieuwe perspectieven ontdekken

Door het geven van informatie, educatie, huiswerkopdrachten en gespreksbegeleiding gaan we aan de slag. Alleen of met je partner. Ook samenwerking met een arts of specialist kan. Naast informatie geven kan onder counseling en hulpverlening vanalles. Bijvoorbeeld onzekerheid, seksuele oriëntatie, gender, verlangen, opwinding, orgasme, pijn tijdens seksuele activiteiten, seksueel misbruik of geweld, verslaving, ‘andere’ voorkeuren, ontevredenheid, zwangerschap, lichaamsbeeld, seksuele ontwikkeling, veranderingen na ziekte, seksuele overdraagbare aandoeningen, .. 

Vragen of problemen die zich in een ‘relatie’ afspelen vraagt input van de betrokken partners. Aan de hand van patronen, gedragingen en emoties werken we aan het in relatie zijn. 

Het doel van psychotherapie is het bieden van nieuwe perspectieven bijvoorbeeld als u het even niet meer weet of nood hebt aan gesprekken om alles te kunnen plaatsen. Interactionele vormgeving (I.V.) is een model waarbij verschillende therapeutische stromingen in interactie worden gebracht in een integratieve visie. Centraal staat de universaliteit van menselijke problemen en de eigenheid van iedere mens. Ook de persoonlijke ontwikkeling en existentiële en spirituele dimensie heeft hierin zijn plekje. De Interactionele vormgeving integreert experiëntiële met Systemische elementen, een lichaamsgerichte en creatieve benadering met gesprekstherapie. (In 2019 start ik deze opleiding aan de Educatieve Academie)

Patronen kunnen doorbroken worden

Samen gaan we op zoek naar positieve verandering. Misschien door het ontdekken van inzichten of door persoonlijke groei, door meer zelfvertrouwen of door het kunnen verwerken of uiten van emoties. Dit kan bijvoorbeeld een grotere zelfkennis maar ook aanvaarding zijn. Belangrijk is dat u de richting bepaalt. Binnen relaties spelen vaak dezelfde patronen. Deze patronen kunnen doorbroken worden, als ze door de partners (h)erkent kunnen worden. Je eigen gedrag kan je veranderen.

Kom voelen of het klikt

Iedereen is uniek. En toch, kan je met je vragen bij elke seksuologe terecht. Wat maakt of het werkt? De klik. En die moet je zoeken. Wat kan ik hierover verder vertellen? Ik ben niet super jong meer, ondertussen heb ik een aantal jaren vormingswerk op mijn teller, de niet te onderschatten ervaring van het meer dan 10 jaar in relatie zijn met mijn partner en de komst van twee mooie kinderen hierbij. Dit maakt dat ik al wat water heb doorzwommen. Een combinatie van studeren en echte ervaringen. En wees welkom om te komen ervaren of het klikt.