effortless coaching

Effortless coaching is  een eclectisch coachingsmodel dat  waarden en behoeftes verheldert, psycho-educatie biedt (vooral rond stress en creativiteit), technieken gebruikt uit The Work, Voice Dialogue, de klinische psychologie,…

Verhelderen van waarden en behoeftes

Wat vind jij belangrijk in het leven (waarden) en wat heb je nodig om je goed te voelen (behoeftes). Dit verhelderen we aan de hand van een mentaal beeld van jouw ‘ideale leven’. Dit mentale beeld houden we gedurende de hele begeleiding voor ogen met een ‘ongebonden intentie’: iets waar je dag in dag uit naar streeft, en waarbij je je voldoening leert te halen ‘uit dat streven zelf’, in plaats van uit de realisatie van dat ideale leven.

Wat belemmert je hierin? 

Vaak zijn dat je gedachten, waarmee je jezelf met een bepaald gevoel in het leven zet, van waaruit je je op een bepaalde manier gaat gedragen naar anderen toe, waarop anderen dan altijd op dezelfde manier gaan reageren, waardoor je telkens opnieuw dezelfde persoonlijke realiteit creëert. Aan de hand van twee methodes, gaan we op zoek naar hoe je een nieuwe persoonlijke realiteit kan creëren, die gewoon leuker is.

-The Work

Je gedachten zijn maar gedachten. Niemand heeft gezegd dat je die per se moet ‘geloven’. We maken allemaal onaangename dingen mee, en op basis daarvan vormen we soms onjuiste overtuigingen in onze gedachten. Daarmee ga je je lichaam een gevoel geven dat niet altijd een fundament heeft in de realiteit. We spreken van belemmerende overtuigingen als ze je belemmeren om te groeien in de richting van dat ideale leven, dat aansluit bij je waarden en behoeftes. Je leert onderzoeken welke patronen er in je gedachten telkens opnieuw terugkomen en hoe je ze aan een ‘waarheidstoets’ kan onderwerpen.

-Voice Dialogue

Je persoonlijkheid bestaat uit een waaier van verschillende ikken zoals bijvoorbeeld de perfectionist, de zorger, de levensgenieter, de pusher, de controleur/analyticus, de avonturier, de pleaser, de innerlijke criticus, het verwonderde kind,… Met Voice Dialogue leer je om vanuit een overkoepelende positie, zonder oordeel te kijken naar je gedachten. Niet alleen vergroot dit je zelfkennis, je leert ook op andere manieren om te gaan met stresserende situaties. Van daaruit kan je ook meer bewuste keuzes maken rond wat er moet veranderen om stress minder speelruimte te geven in je leven.

Dit alles ondersteund door onderbouwde klinisch psychologische kennis/ervaring.

 

Jasper Stockmans

Psycholoog/Effortless coach