Creatieve Therapie

Soms is het moeilijk om emoties en gevoelens onder woorden te brengen. Creatieve therapie is een alternatieve vorm van therapie waarbij de focus niet ligt op gespreksvaardigheden, maar op innerlijke expressie. Aan de hand van creatieve methoden, zoals fotografie, tekenen en schilderen, komt je innerlijke zelf (conflicten, onbewuste overtuigingen, herinneringen, angsten, zelfbeeld, psychische problemen) naar buiten.

Je ontdekt jezelf op een andere manier, waardoor processen van acceptatie, verbinding, erkenning en verandering makkelijker tot stand komen. Door op een non-verbale manier emoties en gevoelens te benaderen, creëer je een veilige ruimte waarin iedereen zichzelf mag zijn en ontwikkeling op gang kan komen. Op deze manier kan je makkelijker afstand nemen van jezelf, waardoor er een ruimte ontstaat om dieperliggende gevoelens bloot te leggen en te delen. Creatieve therapie verbindt de meer cognitieve processen, van gedachten en van woorden, aan de diepere, non-verbale gevoels- of ervaringslagen, waar met praten soms te snel aan wordt voorbij voorbijgegaan (Haeyen, 2011).

De kracht van creatieve therapie ligt niet in het artistieke resultaat dat bereikt wordt, het gaat om de ervaring, de beleving en de verbinding die tot stand komt tijdens het proces.

Ben je zelf niet zo’n verbaal persoon? Heb je het gevoel dat woorden soms te kort schieten? Heb je een zoon/dochter die moeilijk zichzelf kan uiten? Voel je dat je met iets vast zit, maar kan je de vinger niet op de wonde leggen? Dan kan je creatieve therapie een kans geven om in gesprek te gaan met jezelf.

“Art does not reproduce what we see, it makes us see.” – Paul Klee

Nathalie Drooghmans

orthopedagoog/ creatief therapeut