hella van der jeught

aanwezig op dinsdag, woensdag en vrijdag

Dag iedereen!

Ik ben Hella Van der Jeught.

Ik luister graag, ik zing graag, ik denk graag, ik dans graag en ik ben bovenal graag muziektherapeute.

Toen ik op zesjarige leeftijd mijn eerste pianoles volgde, ging een nieuwe wereld voor mij open. Vol enthousiasme en motivatie oefende ik flink, dag na dag. Toen wist ik nog niet dat ik veel méér deed dan louter de pianoliedjes oefenen. Ik ontwikkelde mezelf, ik creëerde iets waaraan ik mij kon vasthouden, iets waarop ik kon terugvallen, iets waarin ik rust vond en iets waaruit ik plezier en voldoening haalde. Die pianolessen, dat bezig zijn met muziek en met mezelf, werd stilaan een deel van mijn identiteit. Wanneer ik geen piano kon spelen op vakantie of omwille van andere omstandigheden, bekroop mij soms een vreemd gevoel. Een gemis, alsof iets ontbrak.

Ook toen ik op achttienjarige leeftijd besloot te stoppen met dansen, ontwikkelde zich een gelijkaardig patroon. Hoewel ik het rustiger had dan voordien, werd mijn hoofd steeds voller. Mijn innerlijke belevingswereld werd uit balans getrokken. Ik vergat naar mezelf te luisteren, voelde me steeds minder vrij worden en stond minder stevig in mijn authenticiteit. Op dit moment werd ik me ervan bewust hoe belangrijk het is om voor jezelf te zorgen en om alle aspecten van je identiteit te voeden. En net zoals dit voor mezelf geldt, bedacht ik dat het waarschijnlijk voor anderen ook zo zijn.

Met muziek stilstaan bij jouw verlangens

Als muziektherapeut heb ik nu de kans om mensen hierbij te begeleiden en door middel van muziek samen stil te staan bij bepaalde behoeftes en verlangens. Na mijn studie heb ik drie maanden als muziektherapeut gewerkt in vluchtelingenkampen op Lesbos, waar ik heb gezien hoe het samen beleven van muzikale improvisaties deuren opent naar meer psychische ruimte waarin een authentiek ontmoeten mogelijk wordt, waarin vertrouwen kan groeien en mensen hun autonomie terugvinden.

Ik luister graag, ik zing graag, ik denk graag, ik dans graag, maar ik ben bovenal graag muziektherapeute. Meer bepaald ben ik psychodynamisch muziektherapeute van opleiding met ervaring in het klinische psychodynamische werkveld. Naast het werk met vluchtelingen ben ik in Noorwegen vier maanden lang ondergedompeld in een meer samenlevingsgerichte muziektherapeutische benadering waarbij vooral het ademen en het plezier op de voorgrond treedt.

Dit alles heeft ervoor gezorgd dat ik steeds meer stilsta bij volgende aspecten die ik zowel herken in mijn leven als in mijn muziektherapiesessies:

  • Authenticiteit
  • Vrijheid
  • Vertrouwen
  • Inspiratie
  • Rust, tijd en ruimte.

Gemeenschappelijk aan deze aspecten is dat ze door iedereen op een andere manier ervaren worden, dat iedereen er op een andere manier naar verlangt en dat ze door iedereen op een andere manier bereikt worden.

We ontmoeten elkaar in muzikaal spel

Om samen in ons muziektherapeutisch proces te stappen is het dus fundamenteel elkaar te leren kennen – en laat muziek daar een ideaal vertrekpunt voor zijn! Door elkaar te ontmoeten in ons muzikale spel, kunnen we, op ons eigen tempo, aan de slag. Er is geen muzikale voorkennis vereist om deel te nemen aan de muziektherapiesessies. Onze muziek hoeft namelijk niet esthetisch mooi te zijn, maar wel eerlijk en authentiek. En ook de andere bovenstaande aspecten zullen zich doorheen onze sessies zeker en vast laten horen. We exploreren datgene wat onze muziektherapeutische relatie zo eigen maakt, dingen die moeilijk zijn, maar ook dingen die energie, plezier en genot brengen. We geven elkaar de ruimte om onszelf te zijn en spelen soms vlekkeloos samen in harmonie, terwijl we op ander momenten keihard tegen elkaar ingaan, en dat mag!

Graag leer ik je zowel ‘in harmonie’ als ‘uit harmonie’ kennen in ons muzikaal spel.

Van harte Welkom,

Hella

Heb je nog vragen of twijfel je of muziektherapie iets voor jou is? Neem een kijkje op mijn website of bel of mail me gerust.