marie wellens

aanwezig op donderdagavond en zaterdag

Klankbord bij seksuele problemen

Als jonge tiener wist ik dat ik mensen wou helpen met problemen in verschillende levensdomeinen. Een specifiek levensdomein sprong er altijd met kop en schouders bovenuit: ‘relaties en seksualiteit’.

Door dat er op school weinig ruimte was om over seksualiteit en relaties te praten vond ik het moeilijk om hierover te spreken met volwassenen. Al snel wist ik dat ik een klankbord wou zijn voor jongeren en volwassenen die seksuele problemen ervaren of gewoonweg vragen hebben omtrent seksualiteit en relaties. Zo gezegd, zo gedaan, ik studeerde eerst maatschappelijk werk en deed wat ervaring op binnen het jeugdwerk. Ik besloot mij verder te specialiseren in seksualiteit en relaties en studeerde in 2018 af als seksuoloog.

Veiligheid

Seksualiteit is enorm kwetsbaar daarom wil ik in mijn sessies een veilige ruimte te creëren waar mensen vrijuit over hun gevoelens, gedachten en gedrag omtrent seksualiteit kunnen praten. Dit doe ik door een open, eerlijke en niet-veroordelende houding aan te nemen. Om seksuele problemen op te lossen moet je veilig voelen om te delen wat je denkt en voelt. 

Blijf er niet alleen mee zitten

Heb je het gevoel dat je niet kan genieten van je seksleven? Vind je het moeilijk om er met je partner over te praten of heb je het gevoel dat hij/zij je niet begrijpt? Schaam je je om er met andere over te praten?

Dan is praten met een seksuoloog misschien een goed idee voor jou en/of je partner! Seks is een belangrijk onderdeel in ons leven. Het is aanwezig in iedere levensfase. Toch is praten over seks nog steeds taboe. De meeste mensen met een seksueel probleem zoeken pas hulp na een aantal jaar omdat er veel schaamte, onzekerheid en angst aan te pas kom. Bovendien is het niet evident om een vreemde hierin toe te laten. Het belangrijk om te weten dat je niet alleen bent met deze problemen en dat ik jou (en je partner) een veilige ruimte biedt. 

Er kunnen veel thema’s aan bod komen

De thema’s waar ik mee aan de slag wil gaan met jou en/of je partner in sekstherpie zijn: 

Angst/ afkeer van seks, verminderde zin in seks, seksverslaving of obsessies, erectiestoornissen, vaginale droogte, vroegtijdig klaarkomen, ejaculatieproblemen, vertraagd orgasme, pijn ervaren voor, tijdens of na de seksuele activiteit, relatieproblemen, seksuele ontevredenheid, seksueel misbruik of geweld, twijfels over genderidentiteit, parafilieën, fetisjisme, seksuele voorkeur of frequentie van de seksuele activiteit.

Seksualiteit in de puberteit

Bovendien wil ik ook een klankbord kunnen zijn voor (jong)volwassenen en/of ouders met hun vragen en zorgen omtrent seksualiteit. De puberteit is een periode waarin seksualiteit en relaties zich volop ontwikkelen. Dit gaat voor pubers gepaard met veel onzekerheid over het eigen lichaam en het ontdekken van eigen grenzen. Als seksuoloog begeleid ik zowel jongeren en ouders in deze periode. Thema’s zoals: anticonceptie, soa’s, intimiteit, grenzen, normaliteit, seksuele voorkeur, genderidentiteit,.. zijn zeker bespreekbaar. Als ouder/voogd kan het moeilijk zijn om over seks te praten met je kind/puber/jongvolwassene, toch wil je dat ze de juiste keuzes maken en op een ‘goede’ manier omgaan met hun eigen lichaam. Ook voor de jongeren is het vaak gênant om hierover te spreken met volwassenen. Ze gaan onjuiste informatie opzoeken bij ‘dokter-google’ of blijven met hun vragen zitten.

Wat heb je nodig om tevreden te zijn over je seksleven?

Als seksuoloog ga ik samen met jou en/of je partner op pad naar wat je nodig hebt om tevreden te zijn met je seksleven. We proberen samen het probleem uit te klaren en te kijken naar de mogelijke oplossingen. Zo streven we samen naar een evenwicht tussen de verwachtingen en realiteit. Zodat jij en je partner. Bovendien kan je steeds bij mij terecht voor psycho-educatie omtrent seksualiteit en relaties. Zodat  ouders zeker zijn dat hun kind juiste informatie krijgt omtrent seksualiteit en relaties en kan er in alle veiligheid gesproken worden over gedachten, gevoelens en gedrag met een neutraal persoon.

Veilige hulp voorbij de schroom

Voor veel mensen is seksualiteit is leuks, bevredigend en ontspannend. Maar dat is niet voor iedereen zo. Sommige vinden het net beangstigend of schaamtevol. Toch is het een belangrijk onderdeel in je leven, dit maakt je net zo kwetsbaar. Praten over seksuele problemen is vaak taboe waardoor je bang bent om veroordeeld te worden. Het is dus heel normaal dat het niet makkelijk is om naar een seksuoloog te stappen en een vreemde toe te laten in het meest intieme deel van je leven. Bovendien voelen een heel aantal hulpverleners schroom wanneer ze over seks moeten praten. Als seksuoloog ben ik opgeleid in het helpen bij seksuele problemen. Net zoals andere therapeuten ben ik gebonden aan een beroepsgeheim. Ik bied jou een veilige omgeving waarin de kwaliteit van je seksleven besproken kan worden. Bovendien hou ik rekening van het met zowel biologische, sociale, individuele en relationele processen die een potentiële invloed hebben op je probleem. Twijfel alvast niet langer en durf een stap te zetten naar hulp. 

Weegt jou seksleven door op je relatie? Heb je het moeilijk om dit met je partner te bespreken? Voel je je abnormaal of belemmert in je seksleven? Kan je niet meer genieten van seksuele intimiteit? Welkom voor hulp in een veilige sfeer!

Marie

Close Menu