MuziekTHERAPIE

Muziek brengt ons rechtstreeks en authentiek met elkaar in contact. Door samen muziek te spelen, krijgen we de unieke kans elkaar en onszelf op een fundamenteel niveau te leren kennen. 

Er is geen voorkennis vereist om deel te nemen aan de muziektherapiesessies. De spontaniteit van iemand die voor het eerst een instrument bespeelt, levert ons namelijk de authenticiteit waarmee we aan de slag kunnen. De muziektherapieruimte is gevuld met verschillende, toegankelijke instrumenten die we gebruiken in onze muzikale improvisaties. Tijdens die improvisaties geven we elkaar de ruimte om onszelf te zijn en om ons muzikaal spel te exploreren. Soms zijn we verbonden in ons spel, soms gaan we tegen elkaar in en brengen we elkaar uit balans. En dat mag!

 

Interpersoonlijk groeien dankzij veilige experimenteerruimte

Bijzonder is het proces dat zich afspeelt binnen de muziektherapeutische relatie. Hier wordt het gehechtheidssysteem van de cliënt geactiveerd. Doordat de therapeut een houding van affectieve afstemming aanneemt, wordt die in staat gesteld interpersoonlijke interventies te doen. Wanneer dat gebeurt, ontstaat meer flexibiliteit die hoorbaar is in de muzikale improvisaties en die zich doortrekt in het interpersoonlijk functioneren van de cliënt. Die flexibiliteit kan je zien als metafoor voor het ontstaan van meer psychische ruimte, draag-en veerkracht en aanpassingsvermogen.

Een tweede belangrijk aspect is de muzikale vorm. In elke improvisatie zal de therapeut de muziek zodanig vormgeven dat er een evenwicht ontstaat tussen structuur en ruimte voor exploratie. Vanuit deze veilige basis kan de cliënt eigen autonome muzikale initiatieven nemen.

Het muzikaal spel laat heel eerlijk horen wat er speelt in jouw leven en relaties. Door in een veilig klimaat veranderingen in de muziek door te voeren, worden er ook in jouw dagdagelijks bestaan transformaties ingezet. Zonder woorden wint jouw leven aan veel meer klank.

 

hella van der jeught

muziektherapeut/ psycholoog i.o.