Natuurlijke Anticonceptie

De symptothermale methode is een natuurlijke methode voor (anti)conceptie waarbij een vrouw de lichaamstekens die wijzen op hormonale veranderingen leert waarnemen en interpreteren. Op deze manier leert ze haar menstruele cyclus kennen en bepalen wanneer zij (on)vruchtbaar is. De symptothermale methode is een zeer betrouwbare natuurlijke vorm van anticonceptie (pearl-index van .4, even hoog als de pil) op voorwaarde dat de methode correct aangeleerd wordt en correct wordt toegepast door de vrouw/het koppel. Voor koppels met een (onvervulde) kinderwens helpt de methode om de vruchtbare periode binnen de cyclus te achterhalen in functie van het zwanger worden.

Je cyclus leren kennen neemt vier sessies in beslag en kost 350 euro:

  • In de eerste sessie leer je het nodige over de vrouwelijke biologie en overlopen we de verschillende lichaamstekens die je de komende twee weken zal waarnemen en observeren. Concreet gaat het om je basale lichaamstemperatuur, je cervixslijm en je baarmoederhals. Je krijgt een cycluskaart mee waarop je je waarnemingen leert noteren.
  • In de tweede sessie leer je aan de hand van oefeningen hoe je de waargenomen lichaamstekens moet interpreteren. Je leert de verschillende regels hiervoor kennen en leert die correct toe te passen.
  • In de derde sessie en vierde sessie bekijken we samen je cycli en hoe je deze hebt ge├»nterpreteerd. Eventuele storingen of bijzonderheden in je cycli worden besproken en vragen van jouw kant uit worden beantwoord.

Na deze vier sessies ben je in staat je lichaamstekens te interpreteren en je cycluskaart correct in te vullen. Je kan de symptothermale methode nu gebruiken als betrouwbaar anticonceptiemiddel of als hulp bij het zwanger worden. Ook na de vier sessies blijf ik beschikbaar voor vragen (kosteloos).

Hanna Liu

Consulent natuurlijke (anti)conceptie/ Psycholoog