Jan Claes

Personal coach en hypnotherapeut

aanwezig op maandagavond, zaterdagmorgen en dinsdagavond

Van exacte wetenschapper naar menswetenschap

Ik ben Jan. Ik studeerde verder in de exacte wetenschappen. Mijn loopbaan bracht me meer en meer in contact met de menswetenschappen. Zo kreeg ik de kans om aan de slag te gaan als intern coach bij de grootste mutualiteit van Limburg. Hier ontdekte ik voor het eerst mijn voorliefde voor coaching. Op dit ogenblik ben ik algemeen directeur van een zorginstelling en sta ik in voor het leiden, coördineren, vertegenwoordigen en bepalen van het beleid van de instelling. Vanuit mijn natuur doe ik dit op een empathische en vriendelijke manier. 

Veelzijdig personal coach

Ik genoot er steeds van om als coach mensen te begeleiden en hulp te bieden om eigen doelen te behalen en ging thuis aan de slag met een eigen praktijk. Ik volgde vele cursussen. Van een intensieve tweejarige coachingsopleiding, NLP, hypnosetherapeut, praktische psychologie tot massagecursussen, enz. Ik haalde uit elke opleiding telkens goede praktijken om mee aan de slag te gaan. 

Eigen unieke combitherapie

Toch bleek iedere opleiding maar een stukje van de puzzel. Het idee om al die verschillende therapieën te gaan combineren in een nieuwe methode begon te rijpen. Mijn wetenschappelijke vooropleiding maakte dat ik de nieuwe therapie vanuit de wetenschappelijke methode wilde uitwerken. Je begint met een vraag, je formuleert een hypothese en gaat deze vervolgens aftoetsen.  

Ik had een duidelijke vraag “hoe kunnen deze verschillende therapieën elkaar versterken?”. Na heel wat studiewerk kwam ik tot enkele hypotheses of voorspellingen. Deze werden afgetoetst in de testfase en dat leverde heel wat informatie op. De therapie werd bijgesteld en opnieuw getest. 

Afgestemd op het mannelijk brein

Ik merkte vanuit mijn eigen ervaringen dat het bestaande therapie aanbod vooral vrouwen aantrok en richtte me daarom uiteindelijk specifiek op de werking van het mannelijk brein om mijn methode te finaliseren. Het mannelijk brein zit fundamenteel anders in elkaar dan het vrouwelijk brein. De hersenen van vrouwen hebben meer verbindingen tussen de linker- en rechterhersenhelft, terwijl er bij mannen meer verbindingen zijn binnen de hersenhelften.  

Hierdoor gaan mannen en vrouwen op een totaal andere manier om met problemen en stress. Waar vrouwen gemakkelijker dingen benoemen en met een goed gesprek verder kunnen hebben mannen meer nodig. Door zowel het lichaam als het brein tegelijkertijd nieuwe input te geven, kunnen er sneller positieve shiften bereikt worden. 

Therapie op maat

Mijn combitherapie is bijzonder geschikt voor mannen die al eens last hebben van stress of piekeren en daardoor fysieke klachten hebben zoals spierspanning in de schouders of hoofdpijn. Tijdens de eerste sessie gaan we verder in op de hulpvraag en leg ik de mogelijkheden uit. Wat jij wil en waar jij je goed bij voelt zijn hierbij de grootste leidraad. Op basis van deze input stel ik dan een methode voor en bekijken we samen hoe het verder gaat.

  • De eerste sessie duurt 1u en kost 60,5€ (of 50€ excl BTW)
  • De volgende sessies variëren tussen 1u en 2u, afhankelijk van de keuzes in de eerste sessie en de gekozen methode. Per uur wordt bovenstaand uurtarief aangerekend.