Steffi De Roover

acupuncturist

aanwezig op zaterdag

Acupunctuur verloste mij van mijn migraine

Het verhaal van Acupunctuut start bij mezelf, Steffi. In 2016 behaalde ik mijn diploma bachelor verpleegkunde. Op mijn werk kwam ik in contact met een collega-verpleegkundige die ook acupuncturist bleek te zijn. Interessante gesprekken werden gevoerd, over wat acupunctuur allemaal kan betekenen voor patiënten. De “interessevlam” werd aangewakkerd.

En toen, van de ene dag op de andere, was het daar: migraine. Tot huilens toe in bed moeten gaan liggen, dagelijks medicatie nemen om de aanvallen door te komen. Met enige terughoudendheid voor het “onbekende” nam ik contact op met mijn collega-verpleegkundige om een afspraak acupunctuur te boeken. Dagelijks medicatie nemen als symptoomcontrole zag ik namelijk niet goed zitten.
 
Een beetje nerveus voor de eerste acupunctuurbehandeling ging ik bij haar langs. Echter werd ik meteen gerustgesteld door de “zen” omgeving. En de behandeling zelf; wat een rustgevend moment, en dat enkel door “wat naalden” die geprikt worden.
 
Naarmate de behandelingen vorderden vielen als het ware verschillende lagen van mij af. De migraine was opgelost, maar plots kreeg ik last van onder andere maagzuur en ongelooflijke zin in Pimskoeken. Hoe kon dit nu?
 
Door iets weg te nemen of in beweging te zetten door acupunctuur komen vaak andere onderliggende problematieken aan het licht. Dit komt omdat alles in ons lichaam in verbinding staat met elkaar en bijgevolg ook invloed kan hebben op elkaar. Acupunctuur biedt een totaalbehandeling aan, gaat op zoek naar de oorzaak om die aan te pakken en niet de symptomen te “verdoezelen”.
 
Daarom, omdat het zoiets holistisch is, wil ik graag patiënten helpen en kennis laten maken met acupunctuur. Vanaf juni 2021 mag ik mezelf trots erkend acupuncturist noemen. Ik behaalde mijn postgraduaat acupunctuur bij OTCG (Opleidingsinstituut Traditionele Chinese Geneeswijzen), in samenwerking met de Karel de Grote-Hogeschool in Antwerpen.
 

Hoe kan acupunctuur u helpen? 

Acupunctuur kan uitkomst bieden bij heel wat klachten en problemen:

  • Diverse pijnklachten (rug, schouder, nek, hoofdpijn, fibromyalgie, menstruatiepijn, uitstralingspijn, …)
  • Mentale problematieken (burn-out, stress, vermoeidheid, depressie, …)
  • Slaapproblemen (dromen, nachtmerries, inslaap- of doorslaapmoeilijkheden, …)
  • Gastro-intestinale klachten (maagzuur, obstipatie, diarree, weinig eetlust, misselijkheid, prikkelbare darm, …)
  • Gynaecologische/hormonale problemen (menstruatieproblemen, menopauzale klachten, zwangerschapsbegeleiding, niet zwanger geraken, schimmelinfecties, …)
  • Urologische aandoeningen (urineweginfecties, prostaatproblemen, impotentie, …)
  • Pneumologische aandoeningen (allergie, kortademigheid, verkoudheden, sinusitis, …)
  • Neurologische problemen (herstel na CVA, verlamming, gevoelloos,…)
  • Oog- en oorproblemen, huidproblemen (vlekken zien, droge ogen, tinnitus, oorontsteking, eczeem, droge huid, …)
  • Algemeen koude of warmtegevoel


Behandeling op maat: moxa of cupping

De voornaamste behandeling in de praktijk bestaat uit traditionele Chinese acupunctuur. Door aanprikken van specifieke punten op het lichaam, gebruikmakend van steriele wegwerpnaalden, wordt het therapeutisch effect bekomen. Lees hier meer.

Waar wenselijk wordt de behandeling uitgebreid met moxa of cupping.

 
Moxa is een andere naam voor bijvoetskruid. Dit kruid wordt reeds duizenden jaren gebruikt in China. Het kan op een acupunctuurnaald geplaats worden, of rechtstreeks op het acupunctuurpunt toegepast worden. Gebruik van moxa  zal het lichaam verwarmen, of anders gezegd, yang  aanvullen.
 
Bij cupping wordt een vacuüm gecreëerd op bepaalde acupunctuurpunten of regio’s op het lichaam. Cupping zorgt ervoor dat een aantal mogelijke effecten ontstaan: de doorbloeding wordt bevorderd, blokkades worden verholpen, binnengedrongen koude wordt weggenomen, …
 
Ik kijk er alvast naar uit u te mogen ontvangen in de praktijk!