Je bekijkt nu Wat is nu eigenlijk het verschil?

Wat is nu eigenlijk het verschil?

Wat is nu eigenlijk het verschil ? Tussen een psychiater, psycholoog, psychotherapeut en coach ? Een niet zo gekke vraag die ik regelmatig krijg. Ons wereldje barst precies, meer dan ooit, van een ‘boom’ in aanbieders van psychische zorg. Als zoekende medemens niet altijd makkelijk om de meest geschikte hulp te vinden.

Ik probeer het even kort te verduidelijken, dat verschil. Wetende dat het misschien hier en daar wat korter door de bocht gaat, maar de essentie is het wel. En daar draait het toch uiteindelijk om, niet ?! Aller eerst de meest duidelijke discipline : de psychiater. Dit is een arts die nadien de specialisatie tot psychiater volgde. Hij is de enige die medicatie kan voorschrijven. Hij richt zich tot het domein ‘geestesziektes’, waar er sprake is van psychische stoornissen. Een psychiater behandelt dus veelal ernstigere of complexere problematieken dan een psycholoog of psychotherapeut. 

Een psycholoog is iemand die een 5-jarige universitaire opleiding in de psychologie volgde. Je kan hier terecht voor psychologische problemen en psychosomatische klachten (dus lichamelijke klachten zonder direct aanwijsbare fysische oorzaak). Algemeen gesteld onderzoekt een psycholoog het gedrag, de gedachten, de emoties van de cliënt. Ze helpen het gedrag te begrijpen en te veranderen.

Een psychotherapeut dan. Hij/zij Is een hulpverlener die via het volgen van een praktisch-ervaringsgerichte psychotherapeutische opleiding zich bekwaamde in concrete methoden en technieken om psychische blokkades te behandelen. Voordien werd er vaak een diploma in een psychologische, psychosociale discipline, of in een medische tak behaald. Het werkveld van een psychotherapeut overlapt met die van een psycholoog. Het accent in de therapeutische begeleiding ligt op het behandelen van dieper gewortelde psychische problemen.

Een coach is iemand die een coaching opleiding volgde, en die niet noodzakelijk voordien een mensgeoriënteerde opleiding genoot. Coaching is vooral gericht op het oplossen en aanpakken van een probleem dat op korte termijn veranderingen in het gedrag beoogt. Ook hier weer deels een grijze zone met het werkveld van een psycholoog en psychotherapeut. Het verschil zit hem in de meer toekomstgerichtheid met gedragsverandering als doel en het minder diepgaand ingaan op eventuele psychische problemen of blokkades.

Maar wat is nu het belangrijkste ? Het menselijk contact, daar blijf ik bij! Een vertrouwensband met diegene die je helpt kunnen opbouwen, is cruciaal in je groei, in je herstelproces. Dus meer dan de titel, het diploma, het papiertje, is de vraag of je je bij die persoon ‘helemaal op je gemak’ voelt.

Natuurlijk is het belangrijk dat de zorgbieder professioneel geschoold is, alleszins. Duidelijk is dan ook weer dat er grijze zones zijn die niet zo makkelijk uit elkaar te halen zijn. Als dat al enigszins nodig is. Dat is een andere vraag. Zo merk ik, met een graduaat toegepaste psychologie en een opleiding als psychotherapeut, dat mijn aanbod een mix van technieken bevat. Ik geef psychologische begeleiding met waar nodig het inzetten van psychotherapeutische technieken en/of coachen om bepaalde doelen te behalen….

Moeilijk toch, die hokjes en vakjes! Tip : vraag steeds eerst een kennismakingsgesprek. Wees zo duidelijk mogelijk waar je precies naar op zoek bent en wat je van de zorgbieder verwacht. Tijdens het gesprek kan je voelen, ervaren of je met die persoons stijl, aanpak, houding, sfeer een ‘klik’ hebt. Beantwoord na het gesprek de volgende 2 vragen : Denk ik dat het aanbod van deze persoon geschikt is om mijn probleem te helpen oplossen ? Voel ik me op mijn gemak bij deze persoon, heb ik vertrouwen in hem/haar ? Heb je 2 ‘ja’s’, go for it!

Dit blogje is geschreven door onze psychotherapeute en ademcoach Nancy Huybrechts van Aasem. Je kan bij haar o.a. terecht voor professionele begeleiding naar meer bewustzijn en groeikracht.