Kaatje Michiels- Shiatsutherapeut

Kaatje Michiels

Shiatsu-therapeut

aanwezig op maandag

Luister naar het fluisteren van je lichaam, zodat het niet hoeft te schreeuwen

Dat de weg naar heling op verschillende manieren kan bereikt worden, is mij met de paplepel in gegeven. Al van jongs af aan past mijn vader allerhande technieken op mij toe. Daarmee wordt de interesse in verschillende geneeswijzen en de filosofie erachter getriggerd. Vanuit het verlangen om de kennis en kunde van mijn vader verder te zetten, ben ik zelf begonnen aan verschillende opleidingen. Bovendien helpt mijn eigen innerlijke zoektocht me om mensen ondersteuning en een luisterend oor te bieden.

Elk fysiek probleem is de uiterlijke manifestatie van een gebrek aan harmonie en balans in het leven. We kunnen deze problemen oplossen door te leren luisteren naar wat ons eigen lichaam ons vertellen kan. Ons lichaam geeft ons altijd onmiddellijk signalen. Het heeft daarvoor zijn eigen codetaal. Die unieke taal van je lichaam en gevoel ontcijferen is de belangrijkste taal die je je eigen kan maken.

Met mensen op pad gaan betekent voor mij dan ook: mensen bewust maken van de taal van hun lichaam, hen meer in harmonie met zichzelf brengen, hen leren hun lichaam beter te voelen, te accepteren en graag te zien. Hoe bewuster we met ons lichaam omgaan, des te meer brengen we onszelf in balans.

Tijdens mijn meerjarige opleiding tot shiatsutherapeut en door het werken met jongeren en volwassenen met psychische problemen, heb ik gemerkt dat lichamelijk contact het meest elementaire hulpmiddel is om te troosten en te kalmeren. Juist dat kan enorm helpen om je weer veilig en goed te voelen in je lichaam. Wanneer de stress wegvalt, kunnen andere delen van het brein en het lichaam ook weer gezonder functioneren, waardoor klachten verdwijnen.

Bij een shiatsubehandeling wordt druk uitgeoefend met de handpalmen, vingers, duimen, ellebogen, knieën en voeten. Op die manier wil het de natuurlijke lichaamsenergie (Ki) herstellen, ongemakken laten verdwijnen, ziekte bestrijden en gezondheid bevorderen. Door een stromende energie wordt het lichaam meer in balans en evenwicht gebracht zowel op lichamelijk, geestelijk als emotioneel vlak.  De massage stimuleert het zelfregulerend vermogen van het lichaam en verbetert de weerstand, doorbloeding en afvoer van afvalstoffen in het lichaam.

Belangrijker nog is dat shiatsu preventief werkt en je lichaam en geest sterkt om periodes waarin je onder druk komt te staan beter aan te kunnen. Het streeft ernaar het lichaam in optimale conditie te houden. Je hoeft dus geen klachten te hebben om baat te hebben bij een behandeling.

Shiatsu is voor iedereen. Zowel baby’s, jongeren, volwassenen als bejaarden reageren goed op rustgevende aanrakingen en op een sfeer van veiligheid en geborgenheid. Voor baby’s en kinderen duurt een behandeling minder lang.


Wat kan shiatsu onder andere voor je doen?

• Ontspant bij spanning en stress
• Verlicht pijn : vb. spier- en gewrichtspijnen, rugpijn
• Helpt bij hoofdpijn en migraine
• Ondersteunt de hormonale werking van het lichaam, ook bij zwangerschap en bevalling
• Verbetert de spijsvertering
• Verhelpt slapeloosheid en vermoeidheid
• Zorgt voor emotionele balans
• Lost blokkades in lichaam en geest op
• Verbetert je vitaliteit
• Versterkt het immuunsysteem
• Herstelt het evenwicht in het zenuwstelsel
• Verbetert de concentratie en innerlijke balans
• Helpt aanvullend bij hoogsensitiviteit, burn-out, grenzen kunnen stellen, …
• Ondersteunt bij/na traumatische ervaringen