Severine Cauwenbergh

Psychotherapeut

aanwezig op woensdag en zondagochtend

Wie ben ik?

Welkom! Mijn naam is Severine (°1984), en ik ben een gepassioneerde toegepaste psychologe met een diepe interesse in mensen en diverse culturen. Reizen en het ontdekken van andere culturen zijn mijn grote passie. Het fascineert me om te zien hoe mensen over de hele wereld hun leven leiden en unieke perspectieven hebben.

Mijn benadering in therapie is gebaseerd op de ervaring van jou als cliënt en hoe je in interactie staat met jouw omgeving. Mijn professionele reis begon in de kinderpsychiatrie, waarna ik mijn kennis en vaardigheden verder heb ontwikkeld in de gerontopsychiatrie. Naast mijn werk in de zorgsector heb ik ook waardevolle ervaring opgedaan bij verschillende bedrijven, waar ik uiteenlopende taken vervult, zoals recruitment, relatiebeheer, coaching en coördinatie.

Gedurende mijn hele carrière ben ik gefascineerd geweest door thema’s zoals persoonlijke groei, stagnatie, het gevoel van gevangen zitten en het streven naar verandering. Deze thema’s zijn niet alleen professioneel relevant voor mij, maar ook persoonlijk. Ik heb zelf ervaren hoe het is om met deze uitdagingen om te gaan. Daarom voelde ik de behoefte om opnieuw de stap te zetten naar de klinische setting.

Om mijn intenties kracht bij te zetten, ben ik vier jaar geleden gestart met het 4-jarige postgraduaat in de gestalttherapie.

Wat is gestalttherapie?

Gestalttherapie is een vorm van psychotherapie die zich richt op de holistische aard van menselijke ervaring en streeft naar zelfbewustzijn en persoonlijke groei. Het is ontwikkeld door Fritz Perls, Laura Perls en Paul Goodman in de jaren 1940 en 1950.

Het doel van gestalttherapie is om individuen te helpen zich bewust te worden van hun gedachten, gevoelens en gedragingen en te integreren om een duidelijker begrip van zichzelf en hun interacties met anderen te krijgen.

In gestalttherapie legt de therapeut de nadruk op het huidige moment en de directe ervaring van de persoon. Een van de belangrijkste concepten in gestalttherapie is het idee van “bewustzijn”. Therapeuten moedigen cliënten aan om aandacht te besteden aan hun directe ervaring, inclusief hun lichamelijke gewaarwordingen, emoties en de manieren waarop ze zich verhouden tot anderen. Door het vergroten van het bewustzijn kunnen individuen inzicht krijgen in hun gedragspatronen en keuzes maken die in lijn zijn met hun authentieke zelf. De therapie streeft naar persoonlijke groei, zelfacceptatie en verbeterde relaties door individuen te helpen een groter zelfbewustzijn te ontwikkelen en verantwoordelijkheid te nemen voor hun keuzes.

Hoe ga ik tewerk?

Ik bekijk de persoon als een geheel waarbij gedachten, gevoelens en het lijfelijke ervaren als een betekenisvol geheel gezien worden. We gaan samen op zoek naar de betekenis van de moeilijkheden en hoe je hiermee omgaat. Contact, bewustzijn, creatieve afstemming en lichamelijke gewaarwording zijn voor mij erg belangrijk binnen het therapeutisch proces.

Mijn werkdagen zijn woensdag en zondagochtend. Tijdens deze tijden ben ik beschikbaar om u te begeleiden. Aarzel niet om contact met mij op te nemen om vragen te stellen of een afspraak te maken.