Je bekijkt nu Verslaafd zonder dat je het weet?

Verslaafd zonder dat je het weet?

  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Geen categorie

Er zijn enkele verslavingen waar bijna iedereen wel in meer of mindere mate last van heeft. En dan heb ik het niet over suiker, chocolade, seks of koffie. Wel over vier universele verslavingen die ons allemaal treffen. Maakt niet uit waar op de wereld je woont. Tijd om met z’n allen af te kicken?  Hieronder krijg je alvast wat inzicht in onze multiculturele verslavingen én hun tegengif.  

1. De verslaving aan intensiteit

Je hebt mensen die niet goed tegen verveling kunnen. Ze zijn verslaafd aan intensiteit. Als de zaken voor hen te saai worden, zullen ze sensatie opzoeken of drama creëren. Ze willen voelen dat ze leven. Desnoods door in de rol van martelaar te kruipen. Velen van hen voelen zich aangetrokken tot alcohol, drugs of seks. Ze hopen door middelengebruik het leven wat pittiger te maken. 

Het tegengif voor intensiteit? Liefde. Wanneer men met liefde naar de dingen kijkt, wordt alles intens. Men leert de gloed van alles zien. Het eerste dat men liefde moet geven? Zichzelf. Milder worden voor zichzelf = de eigen gloed ontdekken. 

 

2. De verslaving aan perfectie

Anderen zijn dan weer verslaafd aan perfectie. Ze kunnen heel moeilijk om met fouten. Kwetsbaarheid vinden ze een zwakte in plaats van een sterkte.  Ze geven zich niet graag bloot en steken heel veel energie in het onderhouden van hun imago. Ze weten precies hoe ze bij de ander willen overkomen en worden een wandelende mannequin. Hun eigen menselijkheid krijgt haast geen ruimte.

Leiderschap en een juist gebruik van macht zijn hier de sleutels. Erkennen dat men altijd zijn/haar best doet, fouten niet ontkennen, ervan leren. Dat leidt tot excellentie.

 

 3. De verslaving aan het willen weten

Ze moeten het weten en ze zullen het begrijpen. Mensen die verslaafd zijn aan het weten willen alles onder controle hebben. Ze laten niks aan het toeval over. Iedereen moet in een hokje ondergebracht worden, relaties maken deel uit van een duidelijke strategie. Het lukt hen niet om het lot of anderen te vertrouwen. Ze hebben vaak kritiek en maken een skeptische, arrogante of dogmatische indruk. 

Het tegengif voor de verslaving aan weten is wijsheid. Wie wijs is, hoeft niet voor alles een pasklare verklaring. Hij/zij neemt het leven zoals het komt. Met geduld, flexibiliteit en vertrouwen in zichzelf en de anderen.  

 

4. De verslaving aan de fixatie op wat niet werkt

Je kent ze wel: de mensen die altijd focussen op wat niet werkt. Op wat beter had gekund, wat tegenzit, wat vervelend is, wat dwars zit,… De negatieve ervaringen worden door hen uitvergroot en de positieve dingen lijken wel uit het zicht verdwenen. Het zijn de zeurende zondebokken onder ons.  

Nochtans verloopt het merendeel van ons leven perfect volgens plan. Oké, je hebt misschien een splinter in je hand. Maar ondertussen draait de rest van jouw lichaam wel op magische wijze verder. Tijd voor wat tegengif: kijk naar de zegeningen, gaven en hulpbronnen die het leven brengt. Geef wat wel werkt evenveel aandacht als wat niet werkt. Kijk naar het gehele plaatje en voel waardering.

De inspiratie voor deze blog komt uit het boek ‘The Fourfold Way: walking the path of the Warrior, Teacher, Healer and Visionary’ van antropologe Angeles Arrien. Hieronder delen we nog één van haar favoriete gedichten.

De voorbije nacht, terwijl ik sliep
droomde ik -geweldig fout!-
dat er een bijenkorf
hier in mijn hart zat.
En de gouden bijen
maakten witte raten
en zoete honing
van mijn oude mislukkingen.


-vrije vertaling van gedicht van Antonia Machado