DIABETESEDUCATOR

Wat doe ik als diabeteseducator?

Als diabeteseducator is het mijn doel om je op een duidelijke manier de correcte info te geven die jij nodig hebt om te leren leven met diabetes. Met mijn voorliefde voor voeding zal ik je haarfijn uitleggen hoe hiermee om te gaan bij diabetes type 1 en type 2.Diabetes of suikerziekte is één van de meest voorkomende chronische aandoeningen in onze samenleving. Bij diabetes loopt het mis met de hoeveelheid of werking van insuline, een hormoon dat in de pancreas wordt aangemaakt. Hierdoor kan suiker vanuit de voeding onvoldoende opgenomen worden in de lichaamscellen om daar als energiebron gebruikt te worden.De hoeveelheid suiker in het bloed blijft te hoog wat problemen geeft op korte, maar ook op lange termijn.

Wanneer je in een zorgtraject of voortraject diabetes stapt (na advies van de huisarts en diabetesspecialist) worden er educaties voorgeschreven bij een erkend diabeteseducator.

Deze educaties dienen om je een goed inzicht te helpen krijgen om je te helpen je levensstijl aan te passen in functie van jouw diabetes.

Wat kan er zoal aan bod komen tijdens deze educaties?

  • Gezonde voeding en gezonde levensstijl bij diabetes
  • Wat is diabetes precies en wat zijn jouw vragen?
  • Hoe de bloedglucosemeter gebruiken en de waarden goed begrijpen.
  • Welke complicaties kunnen er optreden en hoe kan je ze vermijden?

Er bestaan verschillende vormen van diabetes waaronder diabetes type1, diabetes type 2, zwangerschapsdiabetes…Om mensen met diabetes goed te begeleiden, volgde ik in 2021 de opleiding ‘diabeteseducator’ in de Artevelde Hogeschool in Gent.

Samen zoeken we naar de juiste aanpassingen rekening houdend met jouw behandeling, eetgewoontes en je dagelijkse leven.

Tijl Bertels

diabeteseducator/ kok/ diëtist