LICHAAMSGERICHTE THERAPIE

Ergotherapie zet zich in om de belemmeringen of beperkingen die mensen ervaren in het dagelijks leven te verminderen of weg te werken. In de geestelijke gezondheidszorg wordt ergotherapie ingezet om inzicht te verkrijgen in welke betekenisvolle activiteiten iemand nodig heeft om zijn of haar mentale en emotionele welzijn op peil te houden of te vergroten. 

Wendy combineert ergotherapie met lichaamsgerichte therapie, met als doel belichaming: dat je op een gecontroleerde manier toegang hebt tot sensaties, gevoelens, impulsen en instincten die ontstaan in je lichaam, en je deze informatie op een helpende manier kan gebruiken om in contact te gaan met jezelf en je omgeving. 

 

Ze gebruikt hiervoor lichaamsgerichte methodieken, waaronder: 

Ademhalingsoefeningen: constante stress beïnvloedt de manier waarop je ademt. Met Reichiaanse ademwerk gebruiken we een verdiepende ademhaling om toegang te krijgen tot vastzittende emoties. 

Ontladingsoefeningen gebaseerd op Trauma Releasing Exercises (TRE): een traumatische gebeurtenis zet zich vast in je lichaam, en kan jaren na de feiten terug komen als een overspoelende lichamelijke ervaring, niet als herinnering. Op een zachte manier nodigen we je spieren uit om op een natuurlijke wijze de spanning die ze vasthouden los te laten. 

Stabilisatie-oefeningen: met behulp van yoga en bio-energetica gebruiken we lichaamshoudingen die je meer gronding en een inwendig gevoel van rust en veiligheid geven, zodat je inzicht krijgt in wat je ervaart in je lichaam 

Beeldende expressie: de taal van ons lichaam is vaak beeldend en symbolisch. Creatieve expressie van deze beelden geeft aanvullende informatie en inzichten.

Wendy Vermeulen

Ergotherapeut/ lichaamsgericht therapeut