Je bekijkt nu De relatie tussen psoriasis en jouw darmen

De relatie tussen psoriasis en jouw darmen

Wat is psoriasis?

Psoriasis wordt ook wel de schub(ben)ziekte genoemd. Het is een veelvoorkomende, niet-besmettelijke, chronische auto-immuunziekte. Je herkent het aan rode, schilferige en witachtige plekken op de huid. Bij psoriasis wordt de huid in een zeer snel tempo vervangen, ongeveer zeven keer sneller dan normaal. Hierdoor gaat de huid schilferen. Psoriasis is niet besmettelijk.

De link tussen psoriasis, voeding en onze darmen

Psoriasis en darmen? Hebben die iets met elkaar te maken? Jawel, en meer dan je zou denken. Psoriasis is een huidziekte. Het is je lichaam die van buiten toont dat er van binnen iets scheelt. Bijna alle huidziektes mag je zien als zo’n soort “verklikkers”: duidelijke signalen dat er iets in het lichaam fout loopt. 

Wat komt psoriasis je precies vertellen? Meestal is psoriasis een aanwijzing dat er één van de volgende drie zaken fout loopt in je lichaam :

 1. een darmontsteking 
 2. een ‘leaky gut’ (verderop leg ik je uit wat dit is)
 3. een disbalans van onze darmbacteriën

Wanneer je deze drie zaken terug onder controle krijgt, is de kans groot dat de psoriasis sterk vermindert of zelfs verdwijnt.  

Wat is een darmontsteking?

Ontstekingen gebeuren bij iedereen, altijd en overal. Op elk moment van de dag zijn er in jouw lichaam ontstekingen aan het werk. Gelukkig maar. Want er zijn veel zaken (infecties, verwondingen, ziekte) waar je niet van zou kunnen genezen zonder een ontsteking. 

Veelal is het dus een goede zaak. Tenzij… een ontsteking te lang aanhoudt. Dan is het plots geen goede zaak meer. Dan komen er problemen van.

In onze darmen kunnen ontstekingen veroorzaakt worden door:

  • foute voeding 
  • medicatie 
  • stress
  • toxines
  • ‘slechte’ bacteriën, schimmels, parasieten, …

Wanneer je te vaak fout eet, teveel medicatie inneemt, aanhoudend onder stress staat,… loopt het mis. Er ontstaan langdurige ontstekingen in je darmen.

Dit kan uiteindelijk leiden tot een ‘leaky gut’ (zie uitleg verderop). Een leaky gut leidt op zijn beurt tot een overactief immuunsysteem en nòg meer ontstekingen. De ontstekingen blijven nu niet meer beperkt tot de darmen, ze breiden zich uit doorheen heel het lichaam.

Wat is een leaky gut?

Bij een gezonde darm kunnen onze voedingsstoffen door de darmwand heen dringen terwijl schadelijke stoffen worden tegengehouden. Een gezonde darm voorkomt m.a.w. dat schadelijke stoffen in ons bloed en de rest van ons lichaam terechtkomen.

Een leaky gut treedt op wanneer de bekleding van de darmen (de epitheelcellen) beschadigd raakt. De darmwand is niet meer in staat om schadelijke stoffen tegen te houden, waardoor deze stoffen ‘weglekken’ vanuit de darmholte in de bloedbaan en dan verder overal in het lichaam schade kunnen berokkenen. 

Wat kan je zelf doen?

Om een leaky gut en psoriasis te herstellen of te voorkomen zullen we de hierboven reeds beschreven oorzaken van darmontstekingen moeten aanpakken: foute voeding, medicatie, stress, toxines, disbalans van de darmbacteriën,… Hieronder alvast een woordje uitleg over wat je kan doen qua voeding en disbalans.

Voeding

Verschillende voedingsmiddelen zorgen rechtstreeks voor ontsteking. Weer deze voedingsmiddelen gedurende een bepaalde tijd uit je voedingspatroon en er kan verrassend veel veranderen. De ‘big five’ van voedingsmiddelen de je beter links laat staan:

  1. transvetten 
  2. alle industrieel bewerkte voedingsmiddelen
  3. gluten
  4. suiker en alle producten met toegevoegde suiker
  5. overmatige zuivelconsumptie

Ook zijn er veel ontstekingswerende voedingsmiddelen. Vul je bord maar rijkelijk gezond met:

  • verschillende fruitsoorten zoals bosbessen, aardbeien, avocado’s, kersen, appelsienen, …
  • groenten zoals broccoli, tomaten, groene bladgroenten, …
  • vette vis zoals zalm, makreel, tonijn, …
  • paddenstoelen zoals portobello, shiitake, …
  • kruiden zoals kurkuma, gember, …

Disbalans van de darmbacteriën

Om een disbalans van onze darmbacteriën te herstellen en een gezond darmmilieu te creëren kan je verschillende maatregelen treffen:

 • een vezelrijke voeding nuttigen!!!
 • de ‘big five’ (zie hierboven) uit je voeding weren
 • bepaalde medicatie weren: antibiotica!, maagzuurremmers!, de pil, … 
 • regelmatig bewegen
 • stress onder controle krijgen
 • een goede slaap
 • een goed!! pre- en probioticum zoeken (best onder begeleiding)
 • een natuurlijke darmreiniging (enkel onder begeleiding) 

Wat kan een darmtherapeut doen?

Als darmtherapeut begeleid ik je graag bij het maken van de juiste keuzes. Keuzes die een positieve invloed hebben op psoriasis, je darmen en je gezondheid in het algemeen.

Geen twee mensen zijn hetzelfde en elke persoon vraagt dan ook een verschillende toenadering. Wat voor de één werkt, kan het tegenovergestelde effect hebben bij de ander. Maar wat voor iedereen zeker is: bepaalde aanpassingen in je levensstijl zullen gegarandeerd een positief effect hebben op de gezondheid van je darmen en bijgevolg op je algehele gezondheid.

Deze blog is geschreven door onze darmtherapeut en voedingsconsulent Steven Willekens.  Je kan Steven voor meer informatie of een afspraak bereiken op het nummer 0495 12 25 71 of via een mailtje naar info@gezondedarm.be