Het komt steeds dichterbij: het moment waarop je nu echt wel moet gaan beslissen wat je gaat studeren. Daar sta je dan voor die grote poort naar de volgende fase van je leven. Met een hoofd dat barst van de vragen. Wat past bij mij? Wat wil ik zijn in het leven? Wat kan ik? Wat wil ik? Geen gemakkelijke vragen. Er is bovendien zo ontzettend veel keuze. Niet verwonderlijk dus dat heel wat studenten en ouders last hebben van studiekeuzestress. Onze gelukscoach en levenslooppsycholoog Karin heeft ervaring in het begeleiden van jongeren in hun studiekeuze. In deze blog deelt ze vijf belangrijke tips om studiekeuzestress te vermijden.
1. Start tijdig met het onderzoeken van je talenten
Je hebt mensen die van kleins af aan weten wat ze willen studeren. Maar dat zijn slechts enkelingen. Sommige mensen vinden alles leuk. Nog anderen hebben dan weer echt geen idee welke richting ze uit moeten. Voor de meeste mensen is het vinden van de juiste plek één grote lange zoektocht.
Een studiekeuze heeft invloed op de rest van je leven. Je kan er dus maar best tijdig mee beginnen. Hoe? Begin bij het begin: stilstaan bij wie je bent en wat écht bij jou past. Onderzoek actief waar je passies en talenten liggen. Dankzij de inzichten en handvatten die je zo bekomt, ben je in staat de juiste studierichting te kiezen. Een studierichting die je op eigen motivatie kan volhouden en succesvol afronden.
2. Kijk verder dan je directe omgeving
Vanuit de beste bedoelingen geeft jouw directe omgeving vaak heel concreet advies: kies voor een job met werkzekerheid, mik zo hoog mogelijk, ga voor die of die richting,… Maar een studie kiezen is niet zomaar advies slikken. Soms kunnen de vele adviezen of hoge verwachtingen je net meer stress bezorgen. Het kan je blokkeren waardoor je niet meer zelf durft kiezen.
Betrek actief mensen tijdens je zoektocht. Kijk verder dan alleen je directe omgeving. Ga met verschillende mensen in gesprek over jouw eigenheid. Praat eens met iemand die een studie doet die jij misschien wilt doen. Overweeg een gesprek met een professionele coach. Een coach kent je niet en is onbevooroordeeld. Bij het ontdekken van je talenten is dat een grote meerwaarde. Want een talent is paradoxaal. Sta je er te dicht bij, dan zie je het niet. We vinden het zo vanzelfsprekend dat we het niet meer opmerken. Als iemand anders dan zegt dat je ergens goed in bent, ben je verbaasd omdat je denkt: –dat kan toch iedereen!–…
3. Neem deel aan openlesdagen
Elke universiteit of hogeschool organiseert dagen waarop je kan meelopen. Maak hier gebruik van. Je kan er proeven van de lessen én de sfeer. Niet onbelangrijk.
4. Neem het ernstig, investeer in jouw keuze
Als geluks- en loopbaancoach ben ik vaak getuige van de consequenties van een foute studie-of beroepskeuze. Frustraties, depressie, conflicten, boreout, burnout,… Ik heb gezien hoe bepaalde keuzes energie vreten. Dat raakt me. Een juiste studiekeuze kan dat helpen voorkomen. Daarom ben ik jaren geleden gestart met de begeleiding van jongeren in hun studiekeuze. Ik druk het alle jongvolwassenen op het hart: investeer nu voldoende tijd of wat geld in jouw studiekeuze. Dat bespaart je op lange termijn heel wat kopzorgen.
5. Volg je hart
Jongeren worden onderschat. Tijdens een gesprek in een veilig kader komen er prachtige dingen boven. Je krijgt woorden voor wat je écht graag doet. Je ontdekt waar je energie van kijgt en bovenal waarom. Jouw hart spreekt en jij vindt de moed om het te volgen. Daar word ik als gelukscoach heel erg gelukkig van. Hoe luidt die quote ook weer? Volg je hart, want dat klopt….
Bezorgt jouw studiekeuze je meer stress dan je lief is? Karin is levenslooppschyloog en ondersteunt je graag in het vinden van de juiste richting. Een sessie duurt 1 uur en kost voor jongeren tot en met 24 jaar 50 euro. Het aantal sessies varieert ongeveer tussen de 2 en 8 sessies. Lees meer over Karin.