Micheline Vandepoel

op donderdag vanaf maart

Waarom ik zelf voor de Feldenkrais Methode gekozen heb?

Toen ik ooit, lang geleden, kinesitherapie studeerde mankeerde er iets voor mij maar toen wist ik nog niet “wat” en daarom schakelde ik over naar bewegingstheater. Tijdens één van mijn theater opleidingen gaf een oude dame (Monica Pagneux) een opwarmingsles en “iets klikte in mij ”. Hé dit is intelligent, ik moet niets bewijzen en de aandacht is bij het “Hoe” ik iets doe en… daarvan kan ik iets leren. Zij vertelde mij dat zij met Moshé Feldenkrais gewerkt had. Meerdere jaren later toen ik met mijn theater gezelschap in Engeland speelde kwam ik te horen dat er een Feldenkrais opleiding ging plaatsvinden. Ik heb mij onmiddelijk ingeschreven en ben nu sinds 1994 een Feldenkrais practitioner.

Motivatie:

Ik geloof in het potentieel van elk invidu, ben gefascineerd door het menselijke, hun gedrag, en vooral hun vaak onverwachte wijze om  veranderingen het hoofd te bieden…

Moshé Feldenkrais zei in 1975: “ Ik ga uw laatste leraar zijn. Niet omdat ik de grootste leraar ben die je ooit zal ontmoeten, maar omdat je met mij zult leren hoe te leren. Als je leert hoe te leren zal je ontdekken dat er geen leraars zijn maar  dat er enkel mensen zijn die leren… en mensen die leren hoe het leren te vergemakkelijken.”

Wij zijn zo geconditionneerd en ook gevoelsmatig beïnvloed door onze opvoeding, gezin, kultuur, geloof… dat onze vrijheid om echt zelf te leren zeer beïnvloed is. Hoe vrijer worden?

 

Bewegen is leven
. Het leven is een proces. Verbeter de kwaliteit van het proces
 en u verbetert de kwaliteit van het leven zelf.

Kleine, ongewone bewegingen verlenen, op een aangename manier, de mogelijkheid om ons rekenschap te geven van onze gewoonten (qua bewegen, voelen, emotie, denken), om nieuwe manieren van bewegen te ontdekken, pijnen weg te nemen en/of te verlichten en om op een subtielere manier bewust te zijn van onszelf.

De Methode Feldenkrais is gekend voor zijn doeltreffendheid in verband met lichamelijke problemen zoals coördinatie, oriëntatie, evenwicht, emotionele uitdagingen, vermoeidheid, stress… en voor degenen die in zeer goede gezondheid verkeren en hun prestaties in dans, in circus technieken, in het bespelen van een muziekinstrument, het beoefenen van een sport, acteren …en gewone alledaagse bewegingen willen verrijken.

“Niets, aangaande onze schema’s van gedragingen, is blijvend behalve onze overtuiging dat ze dat zijn.” –M. Feldenkrais

 

AANBOD

 • Feldenkrais:
  • Groepslessen
  • Individuele lessen (zie lager)
  • Weekends rond themas zoals (zie lager)

Groepslessen:

We bewegen de hele dag. Veel bewegingen – groot en klein – zijn zo vanzelfsprekend, dat we ze achteloos maken. We denken er niet bij na. En we merken niet of die bewegingen ons lichaam belasten of niet. Onze aandacht ligt bij wát we moeten doen, niet bij hóe we bewegen. Feldenkrais kijkt wél naar het hoe.

Door het vergroten van ons bewustzijn ten aanzien van onze bewegingen, brengt de Feldenkrais Methode ons dichter bij het realiseren van ons volledig menselijk potentieel. We kunnen leren vrijer te bewegen en ademen, met groter gemak, flexibiliteit en gratie/elegantie.

Feldenkrais is er voor iedereen, ongeacht leeftijd, ervaring of conditie. Feldenkrais is een praktische en efficiënte methode om te leren hoe je over meer van je eigen bewegingsmogelijkheden kunt beschikken.

Feldenkrais is een leerproces: (deelnemers zijn geen patienten maar studenten)

 • We ontdekken hoe we bewegen, via nieuwe en ongewone, eenvoudige en speelse bewegingscombinaties (liggend of zittend op de grond).
 • We ervaren waarin we onszelf belemmeren en hoe we óók kunnen bewegen.
 • We worden ons bewust van de manier waarop bewegingen verlopen, van de relatie tussen skelet, spieren, zenuwstelsel en onze manier van waarnemen, voelen en denken.
 • We leren hoe een beweging efficiënter, gemakkelijker en vloeiender is te maken.
 • Dit zelf ervaren en ontdekken – organisch leren – kenmerkt de Feldenkrais methode.
 • ​Feldenkrais gaat uit van de eenheid van lichaam en geest: Een verandering in bewegen leidt tot een verandering in denken, waarnemen en voelen. En andersom. Moshé Feldenkrais koos voor ingang via het fysieke omdat daar veranderingen gemakkelijker/concreter waar te nemen zijn. Feldenkrais is bewust worden door bewegen.

– Individuele lessen of Functionele integratie:

Beschikbaar gedurende de dag (donderdagen tussen 11u30 en 18u30, op afspraak 0478 31 20 95). 

 Individuele sessies zijn ontworpen om specifieke vragen (fysiek of andere) van de persoon te beantwoorden of voor zij die gewoon de wens hebben om een ervaring  vanuit een groepsles te verdiepen.. Vragen zoals beweeglijker worden, of een bepaalde klacht verlichten,… De bewegingen van de lesgever zijn zacht, met respect voor de mogelijkheden van de persoon.

Hij nodigt de persoon uit steeds fijnere aandacht te richten op zijn vertrouwde bewegingen. Zo creëert hij een veilige omgeving om de leerling nieuwe bewegingswijzen te laten beleven, zijn bewegingspalet uit te breiden en het beeld van zijn beweeglijkheid en dus zijn zelfbeeld te verrijken. De persoon is gekleed al liggend of zittend op een speciale tafel.

Vaak voorkomende vragen:

 • Pijnlijke onderrug of hoger of elders of vraag naar moet ik een operatie ondergaan of niet? Of na een operatie : hoe kan ik mijzelf terug mobiliseren ?
 • Ik ben drepressief, hoe kom ik hieruit ? Is er nog ergens een plezier te ontdekken ?
 • Ik heb moeite met trappen opgaan/afgaan of … ik moet constant aan naar de grond kijken om niet te vallen… vragen rond evenwicht.
 • Kinderen :
  • mijn kind is geboren met de navelstreng rond de nek en heeft  daardoor een zuurstofgebrek gehad en vertoont daardoor spastische reacties en/of heeft geen bewustzijn van links /rechts , onder/ boven en/of hij/ zij kan lopen maar loopt op de voorvoetjes.
  • mijn kind heeft een hoog IQ maar is fysisch minder bekwaam of gecoördineerd.
  • mijn kind heeft een probleem met concentratie en /of leren.
 • ……….

Door het vergroten van ons bewustzijn ten aanzien van onze bewegingen, brengt de Feldenkrais Methode ons dichter bij het realiseren van ons volledig menselijk potentieel. We kunnen leren vrijer te bewegen, met groter gemak, flexibiliteit en gratie/elegantie. De methode kan permanent onze houding, balans en coördinatie, onze aangeboren capaciteit/mogelijkheid voor levenslange vitaliteit en voortdurende zelfontwikkeling bevorderen.

Weekends rond themas:

 • Lichtheid in het dagelijkse leven.
 • Een Gezonde rug.
 • De Fysieke Actie van Denken.
 • Het Neutral Masker of Bewust Worden van onze Subjectiviteit.
 • De Lach en onze mogelijkheden om te relativeren.

Micheline Opleidingen en Practicum: 

– Gediplomeerde Feldenkrais practitioner sinds 1994.
– Master in Ericksoniaanse hypnose: opgeleid door Anné Linden (in Happy Coach Hoegaarden).
– In theater, maskers, scenografie, clown (Jacques Lecoq en Krikor Belekian-architekt, Philippe Gaulier, Monica Pagneux, Pierre Byland, Donato Sartori, Serge Martin
– Regisseuse, begeleiding van projecten, lesgever, scenografe sinds 1996 in « Het Spel », « Het Neutrale Masker », « Gestueel theater », « De Poêzie van de Ruimtes », « De Clown in zijn verschillende vormen » en « De Trilogie van de Lach ».

 • michelinevandepoel@gmail.com
 • 0478 31 20 95