Micheline Vandepoel

aanwezig op donderdag

Waarom ik zelf voor de Feldenkrais Methode en Ericksoniaanse hypnose gekozen heb?

Mijn opleiding in kinesitherapie gaf mij veel wetenschappelijke en praktische kennis maar boeide mij niet. Jaren later tijdens één van mijn theateropleidingen gaf een oude dame (Monica Pagneux) een opwarmingsles en “iets klikte in mij ”. Hé dit is intelligent, ik moet niets bewijzen en de aandacht is bij het hoe ik iets doe en… daarvan mag ik iets leren. Zij vertelde mij dat zij met Moshé Feldenkrais gewerkt had. Toen nam ik de beslissing om de opleiding te volgen in Engeland en ik ben nu sinds 1994 een Feldenkrais practitioner.

Tijdens deze opleiding werd Milton Erickson regelmatig vernoemd. Vooral via anekdotes en uitspraken zoals:
“Je kunt niet leren zwemmen op een pianobank”.
“Volwassenheid … is het vermogen om iets te doen, ook al hebben je ouders het aanbevolen”.

Daardoor geïnspireerd ben ik ook deze opleiding gaan volgen.

Moshé Feldenkrais en Milton H. Erickson hebben veel gemeen o.a. beiden geloven in het potentieel van elk individu, leren kwalitatieve aandacht schenken aan onszelf, zijn toekomstgericht, hebben zin voor humor…


Motivatie:

Ik geloof ook in het potentieel van elk individu, ben gefascineerd door het menselijke, hun gedrag, en vooral hun vaak onverwachte wijze om  veranderingen het hoofd te bieden.

Moshé Feldenkrais zei in 1975: “ Ik ga uw laatste leraar zijn. Niet omdat ik de grootste leraar ben die je ooit zal ontmoeten, maar omdat je met mij zult leren hoe te leren. Als je leert hoe te leren zal je ontdekken dat er geen leraars zijn maar  dat er enkel mensen zijn die leren… en mensen die leren hoe het leren te vergemakkelijken.”

Wij zijn zo geconditioneerd en ook gevoelsmatig beïnvloed door onze opvoeding, gezin, cultuur, geloof… dat onze vrijheid om echt zelf te leren zeer beïnvloed is. Hoe vrijer worden?

Kleine, ongewone bewegingen verlenen, op een aangename manier, de mogelijkheid om ons rekenschap te geven van onze gewoonten (qua bewegen, voelen, emotie, denken), om nieuwe manieren van bewegen te ontdekken, pijnen weg te nemen en/of te verlichten en om op een subtielere manier bewust te zijn van onszelf.

“Niets, aangaande onze schema’s van gedragingen, is blijvend behalve onze overtuiging dat ze dat zijn.” –M. Feldenkrais

De Methode Feldenkrais is gekend voor zijn doeltreffendheid in verband met lichamelijke problemen zoals coördinatie, oriëntatie, evenwicht, emotionele uitdagingen, vermoeidheid, stress… en voor degenen die in zeer goede gezondheid verkeren en hun prestaties in dans, in circustechnieken, in het bespelen van een muziekinstrument, het beoefenen van een sport, acteren …en gewone alledaagse bewegingen willen verrijken.


Ericksoniaanse hypnose

“Elke persoon is een uniek individu. Daarom moet psychotherapie worden geformuleerd om tegemoet te komen aan de unieke behoeften van het individu, in plaats van de persoon aan te passen aan een voorgekauwde hypothetische theorie van menselijk gedrag. ” – Milton H. Erickson

“Het leven zal je vanzelf pijn bezorgen. Het is uw verantwoordelijkheid om vreugde te creëren”. – Milton H. Erickson

“Sta jezelf toe om te zien wat je jezelf niet toestaat te zien”. – Milton H. Erickson

“Verandering leidt veel vaker tot inzicht dan inzicht tot verandering”. – M. H. Erickson


Kan gebruikt worden om:

 • Ongewenste gewoontes zoals roken, nagelbijten, … te controleren.
 • Persoonlijke ontwikkeling en groei te bevorderen.
 • Symptomen, trauma’s en pijnlijke ervaringen uit het verleden om te zetten in positieve “hulpmiddelen¨.
 • Angst en andere beperkende emoties te transformeren.
 • Zelfhypnose te leren.
 • Overtuigingen / zelfconcepten te transformeren.
 • Meer in contact te treden met zijn onderbewuste waar een schat aan “hulpbronnen” beschikbaar is.


AANBOD

 • Ericksoniaanse hypnose
 •  Feldenkrais:
  • Groepslessen (zie onder)
  • Individuele lessen (zie onder)
  • Weekends rond themas zoals (zie onder)

Groepslessen Feldenkrais:

We bewegen de hele dag. Veel bewegingen – groot en klein – zijn zo vanzelfsprekend, dat we ze achteloos maken. We denken er niet bij na. En we merken niet of die bewegingen ons lichaam belasten of niet. Onze aandacht ligt bij wát we moeten doen, niet bij hóe we bewegen. Feldenkrais kijkt wél naar het hoe.

Door het vergroten van ons bewustzijn ten aanzien van onze bewegingen, brengt de Feldenkrais Methode ons dichter bij het realiseren van ons volledig menselijk potentieel. We kunnen leren vrijer te bewegen en ademen, met groter gemak, flexibiliteit en gratie/elegantie.

Feldenkrais is er voor iedereen, ongeacht leeftijd, ervaring of conditie. Feldenkrais is een praktische en efficiënte methode om te leren hoe je over meer van je eigen bewegingsmogelijkheden kunt beschikken.

Feldenkrais is een leerproces (deelnemers zijn geen patienten maar studenten):

 • We ontdekken hoe we bewegen, via nieuwe en ongewone, eenvoudige en speelse bewegingscombinaties (liggend of zittend op de grond).
 • We ervaren waarin we onszelf belemmeren en hoe we óók kunnen bewegen.
 • We worden ons bewust van de manier waarop bewegingen verlopen, van de relatie tussen skelet, spieren, zenuwstelsel en onze manier van waarnemen, voelen en denken.
 • We leren hoe een beweging efficiënter, gemakkelijker en vloeiender is te maken.
 • Dit zelf ervaren en ontdekken – organisch leren – kenmerkt de Feldenkrais methode.
 • Feldenkrais gaat uit van de eenheid van lichaam en geest: Een verandering in bewegen leidt tot een verandering in denken, waarnemen en voelen. En andersom. Moshé Feldenkrais koos voor ingang via het fysieke omdat daar veranderingen gemakkelijker/concreter waar te nemen zijn. Feldenkrais is bewust worden door bewegen.

– Individuele lessen Feldenkrais of Functionele integratie:

Beschikbaar gedurende de dag (donderdagen tussen 11u30 en 18u30, op afspraak 0478 31 20 95). 

 Individuele sessies zijn ontworpen om specifieke vragen (fysiek of andere) van de persoon te beantwoorden of voor zij die gewoon de wens hebben om een ervaring  vanuit een groepsles te verdiepen.. Vragen zoals beweeglijker worden, of een bepaalde klacht verlichten,… De bewegingen van de lesgever zijn zacht, met respect voor de mogelijkheden van de persoon.

Hij nodigt de persoon uit steeds fijnere aandacht te richten op zijn vertrouwde bewegingen. Zo creëert hij een veilige omgeving om de leerling nieuwe bewegingswijzen te laten beleven, zijn bewegingspalet uit te breiden en het beeld van zijn beweeglijkheid en dus zijn zelfbeeld te verrijken. De persoon is gekleed al liggend of zittend op een speciale tafel.

Vaak voorkomende vragen:

 • Pijnlijke onderrug of hoger of elders of vraag naar moet ik een operatie ondergaan of niet? Of na een operatie : hoe kan ik mijzelf terug mobiliseren ?
 • Ik ben drepressief, hoe kom ik hieruit ? Is er nog ergens een plezier te ontdekken ?
 • Ik heb moeite met trappen opgaan/afgaan of … ik moet constant aan naar de grond kijken om niet te vallen… vragen rond evenwicht.
 • Kinderen :
  • mijn kind is geboren met de navelstreng rond de nek en heeft  daardoor een zuurstofgebrek gehad en vertoont daardoor spastische reacties en/of heeft geen bewustzijn van links /rechts , onder/ boven en/of hij/ zij kan lopen maar loopt op de voorvoetjes.
  • mijn kind heeft een hoog IQ maar is fysisch minder bekwaam of gecoördineerd.
  • mijn kind heeft een probleem met concentratie en /of leren.
 • ……….

Door het vergroten van ons bewustzijn ten aanzien van onze bewegingen, brengt de Feldenkrais Methode ons dichter bij het realiseren van ons volledig menselijk potentieel. We kunnen leren vrijer te bewegen, met groter gemak, flexibiliteit en gratie/elegantie. De methode kan permanent onze houding, balans en coördinatie, onze aangeboren capaciteit/mogelijkheid voor levenslange vitaliteit en voortdurende zelfontwikkeling bevorderen.

-Weekends Feldenkrais rond thema’s:

 • Lichtheid in het dagelijkse leven.
 • Een gezonde rug.
 • De fysieke actie van denken.
 • Het neutraal masker of bewust worden van onze subjectiviteit.
 • De lach en onze mogelijkheden om te relativeren.


Opleidingen en Practicum Micheline:
 

– Gediplomeerde Feldenkrais practitioner sinds 1994.
– Master in Ericksoniaanse hypnose: opgeleid door Anné Linden (in Happy Coach Hoegaarden).
– In theater, maskers, scenografie, clown (Jacques Lecoq en Krikor Belekian-architekt, Philippe Gaulier, Monica Pagneux, Pierre Byland, Donato Sartori, Serge Martin
– Regisseuse, begeleiding van projecten, lesgever, scenografe sinds 1996 in « Het Spel », « Het Neutrale Masker », « Gestueel theater », « De Poêzie van de Ruimtes », « De Clown in zijn verschillende vormen » en « De Trilogie van de Lach ».

Praktisch: prijzen

 • Feldenkrais individueel (ong één uur, eerste keer iets langer): 60€
 • Feldenkrais in groep: 12€ per les
 • Ericksoniaanse hypnose: 60€ per sessie.