EMDR

Wat is EMDR?

EMDR is de afkorting van Eye Movement Desensitization and Reprocessing, een geprotocolleerde en wetenschappelijk effectief bewezen behandelingsmethode voor angst- en traumagerelateerde klachten. 

Vanwege de succesvolle resultaten kent EMDR een steeds groter toepassingsgebied en wordt ingezet bij: 

 • Enkelvoudig trauma: eenmalige schokkende gebeurtenis zoals een ongeval, een overval, …
 • Complex trauma: reeks van schokkende gebeurtenissen zoals terugkerend misbruik of jarenlange pesterijen, …
 • Posttraumatisch stresssyndroom (PTSS): met symptomen als angstdromen, flashbacks, intrusies of dwanggedachten, overmatige waakzaamheid of net een verdoofd gevoel, vermijdingsgedrag, …
 • Allerlei angsten en fobieën: bv. vliegangst, smetvrees, claustrofobie, …
 • Angst- en paniekaanvallen
 • Buitenproportioneel schuldgevoel 
 • Ongezond sterk verantwoordelijkheidsgevoel
 • Machteloos gevoel
 • Aanhoudende boosheid
 • Laag zelfbeeld
 • Verlieservaringen/Gecompliceerde rouw


Hoe werkt EMDR?

Tijdens een EMDR sessie brengen we de herinnering aan een schokkende gebeurtenis vanuit het langetermijngeheugen in ons werkgeheugen. Tegelijk doen we afleidende oogbewegingen, één van de meest belastende taken voor ons werkgeheugen. Omdat ons werkgeheugen weinig inhoud tegelijk aankan, kan de lading of spanning die gekoppeld is aan die herinnering niet tegelijk met deze taak in ons werkgeheugen blijven. De spanning neemt dus af. De emotionele lading wordt als het ware van het beeld of de herinnering gehaald. Hierdoor kan je er niet meer door getriggerd worden. De herinnering vervaagt en/of heeft minder emotionele impact. 

We gaan de negatieve overtuiging over jezelf die je hebt meegenomen vanuit deze gebeurtenis en die je nog steeds (bewust of onbewust) hindert in je dagelijkse leven, omzetten in een helpende overtuiging. Negatieve overtuigingen (bv. “Ik schiet tekort”) en lastige emoties (bv. angst en machteloosheid) doven uit en de helpende overtuigingen zorgen ervoor dat je steeds meer regie verwerft over je leven. Herinneringen worden dan herwerkt, met een andere betekenis, opnieuw opgeslagen in het langetermijngeheugen.


Snel, licht en effectief

Doorgaans worden al na één of slechts enkele sessies het oorspronkelijke beeld, de vervelende herinnering of de lastige gevoelens als minder verontrustend of angstwekkend ervaren. 

In tegenstelling tot vele andere vormen van traumatherapie hoeft de nare herinnering bij EMDR niet uitvoerig te worden beschreven. Het gaat niet om wat je toen dacht en voelde, maar om wat je nu denkt en voelt wanneer je de herinnering ophaalt en de impact ervan in het heden. 

Na EMDR sessies ervaar je doorgaans meer ademruimte en voel je je meer ontspannen. Je maakt spontaan de beweging van overleven naar leven. Het voelt alsof de zware rugzak die je tot nu meesleurde veel lichter is geworden of dat je die eindelijk neer kan zetten en er niet meer door belast wordt. Je wint steeds meer aan zelfvertrouwen en regie over je leven!

Floor Vens

Psychotherapeut/ EMDR-therapeut