Je bekijkt nu Hoe bouw je veerkracht op?

Hoe bouw je veerkracht op?

Nu de tweede Coronagolf opnieuw voor opschudding en onzekerheid zorgt, worden we met z’n allen uitgedaagd om overeind te blijven. Onze alledaagse routines en gewoontes worden doorbroken en extra zorgen dienen zich aan. Op subtiele wijze wordt het vertrouwen in onszelf, anderen en de buitenwereld op de proef gesteld. Er is flink wat veerkracht nodig in deze tijd. Het ideale moment om even in te zoomen op dit onderwerp.
 

Wat is veerkracht?

  • Je computer laat het afweten net wanneer je een deadline moet behalen. 
  • Je kind wordt ziek en haalt heel je planning overhoop. 
  • Je mist je aansluiting met de trein. 
  • Je wordt ongesteld en het maandverband is op.
  • De buurman start zijn luide grasmaaier net nu je lekker wou uitslapen.
  •  

Tegenslagen zijn verbonden aan het leven. Iedereen krijgt er vroeg of laat in mindere of meerdere mate mee te maken. Veerkracht bepaalt hoe flexibel jij met stress en tegenslag kan omgaan. 

Mensen mét veerkracht laten de moed minder snel zakken en gaan door. Ze hebben de kracht om te accepteren wat niet te veranderen is en de moed om te veranderen wat wel veranderd kan worden.

Wat heb je nodig voor veerkracht?

De belangrijkste ingrediënten om meer veerkracht te ontwikkelen zijn:

  • Openheid om problemen vanuit verschillende invalshoeken te kunnen observeren.
  • Extraversie om ongecensureerd gevoelens en gedachten te uiten. 
  • Moed om steun/hulp te zoeken bij een vertrouwenspersoon of hulpverlener.
  • Dankbaarheid om de positieve uitkomst van jouw tegenslag te kunnen inzien en meer waardering te kunnen opbrengen voor de kleine dingen in het leven.
  • Veiligheid kunnen ervaren, om zo minder afhankelijk te zijn van anderen of de buitenwereld. Dit kan door trouw te blijven aan eigen  behoeften, noden, wensen en verlangens. 
  • Geduld en tijd kunnen opbrengen om je over te leveren aan de minder prettige gevoelens die verbonden zijn aan het leven.
  • Kunnen loskomen van gecultiveerde controle en de illusie dat enkel door controle fijne dingen op je pad zullen komen.
  • Mindfulness – door de aandachtspier te trainen (in het hier en nu blijven) het bewustzijn vergroten en zo helder gedachten en gevoelens te observeren zonder overweldigd te worden.

Wat is de eerste stap richting meer veerkracht?

De eerste stap naar meer veerkracht is durven negatief denken op een positieve manier. NIET de hele dag zitten mopperen en klagen. WEL durven jouw tegenslag en de bijhorende gevoelens erkennen en ze serieus nemen. Noteer ze eventueel in een persoonlijk groeidagboek. 

Soms hebben we geleerd gedachten en gevoelens van verdriet, verlies, onmacht, boosheid, frustratie en dergelijke uit te sluiten. Hoe meer je deze gedachten en gevoelens miskent en weigert onder ogen te zien, hoe meer weerstand en conflict er zich op innerlijk niveau zal  opstapelen. Je lichaam en geest kunnen dit niet eindeloos blijven dragen. Het is een kwestie van tijd voor er energielekken, ongemakken of signalen van ziekte volgen. 

In plaats daarvan kan je proberen deze minder gegeerde gevoelens en gedachten uit te nodigen voor een theekransje.  Welke boodschap hebben ze voor jou in petto? Welke inspiratie voor jouw volgende stappen brengen ze jou? Enkel door te luisteren, kan de eerste stap gezet worden naar meer veerkracht. 

Onderzoek ook de positieve gevolgen van iedere tegenslag of stresssituatie:

  • Welke vaardigheden en interesses zijn hier verder uit ontwikkeld?
  • Wat heb ik hieruit geleerd?
  • Wat waardeer ik nu meer dan voorheen?

Op deze wijze kan tegenslag in het leven leiden naar een grotere waardering voor het leven en meer begrip voor jezelf. 

 

Deze blog werd geschreven door vrouwencoach Sarah Bogaerts.

Sarahs aanbod is erop gericht vrouwen met stress en hormonale ongemakken terug op het  spoor te krijgen. Ze maakt hiervoor gebruik van zowel mentale als fysieke ondersteuning:  gesprekscoaching, relaxatie, voedings- en leefstijladvies, ondersteuning voor het lichaam met supplementen advies, hartcoherentie- en adem coaching. 

Voor meer informatie kan je Sarah altijd vrijblijvend contacteren via info@sarahscoachingpraktijk.be of 0468 48 93 73. Kennismaken met Sarah en haar aanpak kan o.a. tijdens haar workshop ‘Start to relax’